A R H I V A

 

Organizatoru zlatna medalja                                           (12.05.2005.)
 Organizacija turnira je obavljena na najvišem nivou. Počevši od prve obavijesti o početku natjecanja, pa sve do proglašenja pobjednika, znalo se tko pije a tko plaća. U odnosu na protekle turnire, ostvaren je napredak po pitanju infrastrukture. Dvorane u Sportskom centru A1 osigurale su brže odvijanje turnira, a podloga je znatno smanjila broj ozlijeda. Umjetna trava je možda pretjerano posuta gumenim umetcima, ali to nije bitnije utjecalo na osjećaj igre. Veći broj svlačionica, uredno održavanih, komfor je vrijedan pažnje, a sam odlazak do Dugopolja čak je i splitskim ekipama pružio cjelodnevnu zabavu.

Otkazivanja nastupa pojedinih ekipa poremetilo je tijek održavanja turnira, pa će se u tom smislu za iduće turnire nešto morati modificirati. Ipak, pozdravljamo odgađanja pojedinih utakmica zbog zauzetosti nekih učesnika. U sveopćem je interesu da se ekipe nadmeću u najjačim sastavima. Nadamo se i daljnjem povećanju turnira u smislu broja učesnika, pa čak i uključenju ekipa iz drugih regionalnih centara. 

Još je samo 11 mjeseci do početka turnira ED 2006, krajnje je vrijeme da se i putem ovih stranica oglasite svojim prijedlozima i kritikama kako bi turnir bio maksimalno prilagođen. 

 

 

Nagrađeni i pohvaljeni                                                     (12.05.2005.)
Turnir je službeno zatvoren na prigodnoj večeri upriličenoj nakon finala. Okupile su se sve četiri ekipe završnog turnirskog dana, a pridružili su se i gosti koji su došli bodriti svoje kolege u njihovim odlučujućim nastupima. Podijeljeni su pehari, a palo je i nekoliko prigodnih pozdravnih govora. Nagrade za plasman među prve tri ekipe dobili su predstavnici Održavanja, Sinja i Elektroprijenosa. Za najboljeg strijelca nagradu je dobio Komar iz ekipe Pola pola. Postigao je 7 zgoditaka kao i Dujmić iz Održavanja, ali mu je za to trebala jedna utakmica manje.

Titula za najboljeg igrača turnira se ne dodjeljuje, a konkurencija je žestoka. Nekoliko imena već godinama dominira ovim turnirom, a vjerujemo da ni vi niste baš sigurni u pravi izbor. Dok razmišljate, podsjetit ćemo vas kako je Dujmić postigao 7 zgoditaka, a pritom bio šef obrane ekipe sa najmanje primljenih zgoditaka. Većinu tih golova upravo je i postigao sa mjesta posljednjeg igrača momčadi, čak tri sa svoje polovice igrališta. Zapažene uloge imali su i Dvornik, Jović, Barić, Grozdanić, Avramović...

Vratari su, kao i u najudaljenijem kutu naše planete u kojem se barem na trenutak zakotrljala nogometna lopta, osobe sa najizraženijim karakternim osobinama. Čak i na relativno malom turniru poput ovog možete pronaći cijelu paletu ljudskih osobina gledajući samo na one među vratnicama. Pronaći ćete tu kosmate i ćelave, visoke i malene, metalce, punkere, rokere, fiilozofe, lijenčine, poštare ... sve sa istom namjerom - obraniti barem nešto od onog što ide u njihov gol. Bez obzira na to što su im poslovi naizgled isti, svatko obavlja dužnost u različitim uvjetima, sa drugačijom obranom i sa drugačijim motivima. Ponekad se lakše dokazati u ekipi koja ima propusniju obranu, ali ako mislite da je najvažniji kriterij broj primljenih golova, papir i olovku u ruke pa izračunajte svog pobjednika.

Sucima idu pohvale što su se na terenu pojavljivali u zakazano vrijeme, uredno i ujednačeno odjeveni. Imali su odgovarajuću sudačku opremu i sudački posao su obavili korektno.

 

 

Odigrane finalne utakmice                                              (12.05.2005.)
Finalnom utakmicom između Sinja i Održavanja završen je turnir ED 2005. Barem njegov sportski dio. Po četvrti put u sedmogodišnjoj povijesti, najvažniji pehar osvajača turnira pripao je ekipi Održavanja. Od samog početka susreta dalo se naslutiti na čiji će mlin voda teći. Prvenstveno zahvaljujući raspoloženom vrataru,  Sinjani su obranili početne napade Održavanja, a potom  i uspostavili kakvu takvu ravnotežu.  No, u napadu nisu uspijevali napraviti ništa, ili gotovo ništa, a to nikad ne sluti na dobro. Pojedinačni pokušaji ponajboljeg Sinjanina Jovića nisu dali najbolju sliku o nogometu kao ekipnoj igri, no shvaćamo i da je teško mijenjati taktiku kojom su Sinjani pobijedili ostale protivnike. Obrambeni zid Održavanja kojeg sačinjava trio Dujmić-Mamić-Mučić ostao je nepremostiva prepreka mnogima, uostalom, četiri primljena zgoditka u šest utakmica, od toga samo jedan u utakmicama drugog dijela turnira, dovoljno govori o poteškoćama koje su protivnički napadači imali. Iz terenske nadmoći pala su i dva gola za čistu 2:0 pobjedu i mirnu završnicu susreta. No, prije mirne završnice u nekoliko navrata je došlo do napetosti među igračima, pripišimo to tenzijama zbog važnosti susreta.

U utakmici za treće mjesto ekipa Elektroprijenosa je uvjerljivo pobijedila ekipu HE Zakučac. Sasvim lijep rezultat za igrače Elektroprijenosa s obzirom da su tijekom turnira upisali čak tri poraza. 

 

 

Spala knjiga na dva slova                                                 (05.05.2005.)
Polufinalne utakmice otklonile su još dvije dvojbe, mada su nekima stvari i prije tih utakmica bile jasne. Ali, nakon brojnih "iznenađenja" u četvrtfinalnim utakmicama, malo je bilo hrabrih koji su se javno usudili "garantirati" imena finalista. Polufinalisti su tako bili maksimalno motivirani pokazati sve najbolje, a ne očekivati prolaz u finale temeljem minulog rada.

U posljepodnevnom terminu, pokazalo se, tempo nije tako snažan kao u subotnje jutro. Kao da ste na licima igrača mogli očitati žaljenje zbog ponekog zalogaja viška ostvarenom na ne tako davno konzumiranom ručku.

Manje sreće u okrutnoj satnici imali su igrači Sinja i Zakučca, jer su upravo oni na međusobni ogled izašli ranije. Tri zgoditka opasnog Jovića definirat će taj dvoboj kao čistu pobjedu sinjskog stroja, i tu se nema što dodati. Zakučac je imao svoje šanse, neke čak i poprilično izgledne, ali smo dojma da bi Jović u svakom scenariju postigao bar tri gola više od cijele ekipe Zakučca.

 Drugo polufinale ponudilo je nešto neizvjesniji dvoboj. Jedini zgoditak postigao je Mamić u posljednjoj četvrtini susreta, kada su se mnogi već pribojavali penala. Prije i nakon tog zgoditka, vratar Elektroprijenosa je bio na teškim mukama. Što nije spasio sam, zaustavila je stativa, pa bismo tijesnu pobjedu Održavanja mogli svrstati u nezahvalnu rubriku "zasluženo". Elektroprijenos nije pronašao put do najbolje branjene mreže cijelog turnira, iako je riječ o momčadi koja je u više navrata iskazala zavidnu efikasnost. U posljednjim minutama susreta smo očekivali malo više rizika od ekipa kojoj izmiče finale, možda i uvođenje šestog igrača umjesto vratara, ali je fjaka učinila svoje, pa je, na zadovoljstvo ekipe Održavanja, susret završen mirno i dostojanstveno.

 Polufinalne susrete su sudila oba suca, pa je bilo za očekivati i manje primjedbi na suđenje. Ali, za vraga, dogodilo se upravo suprotno. Suce ovdje spominjemo samo kako bismo naglasili da suce uopće spominjati ne treba. Niti su pucali, niti su branili, niti su činili prekršaje, niti su utjecali na konačan rezultat. A sve drugo u nogometu je čista šminka, mizanscen,  nebitan za krajnji cilj sporta - pobjedu.        

 

 

 

Još malo pa gotovo                                                       (05.05.2005.)
Utakmicu po utakmicu, stigli smo do pred sam kraj turnira. Velikom finalu prethodit će utakmica za treće mjesto, pa se ovom prigodom nadamo kako će poraženi iz polufinala pronaći dovoljno volje i motiva za taj susret. Ako ništa, a onda barem radi završne večere za sve četiri ekipe koja će uslijediti u restoranu Rossi nakon finalne utakmice.

U finalu će se naći ekipe koje su se već na ovom turniru sastale u utakmicama po grupama. Održavanje je tada slavilo sa 3:1, ni ne sluteći koliko će daleko obje ekipe nakon toga stići. Ta pobjeda može značiti samo laganu psihološku prednost, jer je svima jasno da će to biti sasvim drugačiji susret. Uostalom, obje momčadi su se od prve utakmice znatno pojačale, te će sada biti lišeni one utjehe da će poraz moći nadoknaditi. Dakle, pritisak će biti sveprisutan.

Možda će ekipa Održavanja još komad prednosti izvući iz činjenica da su ušli u svoje četvrto finale. No, pažljiviji analitičari zapazit će kako su mnogi igrači Sinja sa nekadašnjom ekipom Imotskog također odigrali tri finala, jednom turnir i osvojili.

Koliko god finale bilo neizvjesno, u neke stvari možemo biti sigurni. Sastat će se modri i bijeli, obje momčadi poznate po jakoj obrani i čvrstoj muškoj igri, krajnje disciplinirani sa mnogim jakim pojedincima i dugačkom klupom pouzdanih specijaliziranih karaktera.Vodit će ih iskusni autoritativni voditelji nespremnih na kompromis. U finalu će se naći i dva jaka kandidata za titulu najboljeg strijelca, iako su obojica spremni žrtvovati svoju nagradu za dobro cijelog tima.  Ako ne vjerujete, pogledajte u četvrtak, pa ćemo vidjeti čija majka crnu vunu prede.  

I na kraju, ali ne manje važno, možemo biti sigurni da će uslijediti i nagrade koje su nadređeni obećali za ulazak ovih ekipa u finale. 

 

 

Odigrane utakmice četvrtfinala                                        (24.04.2005.)
Četvrtfinalne utakmice su pokazale kako favorita u ovom sportu baš i nema. Ekipe koje su u prethodnim utakmicama pokazale najviše, nećemo gledati u polufinalu. Najefikasnija momčad dosadašnjeg dijela turnira, ekipa Pola pola naletjela je na tvrd orah, ekipu Sinja. Teškom mukom su postigli izjednačujući zgoditak, a najbolji strijelac Komar u posljednjem napadu je promašio čisti zicer. Penali su više odgovarali Sinjanima, pa ćemo njih gledati u nastavku natjecanja, ali i na završnoj večeri u restoranu Rossi, netom nakon finalne utakmice. 

Do te finalne utakmice Sinjani moraju još pobijediti ekipu Zakučca, koja se takodjer preko penala domogla polufinala. Manje sreće u penalima imala je ekipa Centra upravljanja, prošlogodišnji pobjednik. Centar upravljanja je pokazao neočekivan nedostatak volje i motiva. Bez nekolicine važnih igrača i bez pravog vođenja sa klupe, preko Zakučca se nije moglo.

Očekivano najljući boj se vodio u utakmici između Elektroprijenosa i Trogira. Elektroprijenos je u posljednjim utakmicama pokazao znatan napredak i više nitko ni ne pamti dva poraza iz prvog dijela takmičenja. Trogir je imao manje sreće u izjednačenom dvoboju punom velikih i promašenih prigoda na obje strane. Trogir nije među četiri najbolje momačadi, iako smo dojma da su imali najmanje sreće sa ždrijebom.

Rezultatski najuvjerljivije se u polufinale probila ekipa Održavanja. Ipak, malobrojna publika svjedočila je teškoj borbi koja se vodila do druge polovine drugog poluvremena. Održavanje je povisilo rezultat na 3:1 i tek tada je solidna ekipa GBIC-a demoralizirana. Golovi koji su pali nakon toga nisu više bili natjecateljski bitni, ali su dobro došli pobjedničkoj momčadi za daljnje podizanje samopouzdanja.         

 

 

Održavanje bolje od Hajduka                                       (24.04.2005.)
Jedina neporažena momčad dosadašnjeg dijela turnira je ekipa Održavanja. U sjeni zvučnijih imena, ime ove ekipa uglavnom nije svrstavano u krug ozbiljnih kandidata za osvajanje turnira. Mnogi smatraju da je vrijeme pobjeda ekipe Održavanja završeno umirovljenjem Nediljka Brekala i zastojem u pomlađivanju odjela. No sada, kada su ostala još samo četiri kandidata za dragocjeni pehar, a kada među njima stoji i ekipa Održavanja kao jedina od ovogodišinjih polufinalista koja već ima osvojen ovaj turnir, o toj ekipi treba napisati pokoju rečenicu.

U sedmoj godini odigravanja turnira Elektrodalmacije, ekipa Održavanja je ispunila obećanje dano Sv. Duji i po sedmi put ušla u polufinale. Tri puta su i osvojili ovaj turnir, bez ijednog poraza u finalu. S obzirom na spomenuto, Održavanje je daleko najuspješnija momčad na ovim prostorima, i još dugo će nositi taj epitet.

Premda je na početku turnira polufinale zacrtano kao zadovoljavajući rezultat, nijedan igrač Održavanja nije spreman u polufinalu zastati. Tijekom turnira, ambicije su narasle, rekli bismo, sasvim opravdano. Pobjeda nad jakom ekipom Sinja u svom prvom nastupu, pa osiguravanje četvrtfinala prije posljednje utakmice u grupi i konačno visoka pobjeda u četvrtfinalu, kada su ostale utakmice završene penalima odnosno pobjedom s jednim golom razlike, činjenice su koje govore same za sebe. Samo četiri primljena gola u isto toliko odigranih utakmica govori o čvrstoj obrani koja će biti teška prepreka protivnicima kako na kraju ovog turnira, tako i na, nadamo se, još mnogim budućim.   

 

 

Poznati četvrtfinalni parovi                                                 (16.04.2005.)

 

Poznati su i četvrtfinalni parovi. Pobjednici skupina uvjetno imaju blagu prednost jer se sastaju sa drugoplasiranim momčadima iz susjednih grupa. Ekipe Pola Pola, Trogir, Održavanje i Centar Upravljanja su superiorno prošli svoje grupe, pa ih mnogi već vide u polufinalu. Najefikasnija momčad do sada, ekipa Pola Pola, imat će težak susret protiv čvrste ekipe Sinja. Uredno odjeveni u čisto bijele dresove, disciplinirani, sa jakom i velikom klupom, Sinjani se ne smatraju autsajderima. Trogir će također imati težak zadatak protiv ekipe Elektroprijenosa, ekipe koja je u posljednja dva susreta osvojila svojih 6 bodova za prolaz u četvrtfinale uz 12 postignutih i samo 1 primljeni zgoditak. Na papiru, lakše će zadatke imati ekipe Održavanja i Centra upravljanja protiv ekipa GBIC odnosno HE Zakučac. Ali, treba se dokazati na terenu.

Dakle, u subotu će biti iznimno uzbudljivo.   

 

 

Moral i nemoral u posljednjem kolu                                  (16.04.2005.)

 

Posljednje kolo prvog dijela natjecanja donijelo je dvije priče o istoj temi, ali sa suprotnim predznakom.

Prva se odnosi na ekipu Izgradnja II čiji igrači nisu našli za shodno odigrati utakmicu protiv ekipe Održavanja. Iako su najavljivani kao jedna od glavnih ekipa za pobjedu u grupi "C", na terenu nisu uspjeli opravdati svoju ulogu favorita. Spletom ostalih rezultata, već prije posljednjeg kola su izgubili i teoretsku mogućnost plasmana u četvrtfinale, a time i volju za sportskim nadmetanjem. Tužno je bilo gledati kako se ekipa Održavanja zagrijava za njihov susret nadajući se da će se protivnici pa makar i sa zakašnjenjem pojaviti na suprotnoj strani. Međutim, to se nije dogodilo. Na teren su istrčala četiri "naivna" protivnika (nedovoljno za igru) koji su ni krivi ni dužni ponijeli sramotu ostatka ekipe, a utakmica je registrirana rezultatom 3:0. Na žalost, slično je postupila i ekipa Imotski, dok je ekipa Baždarija odustala još ranije, valjda nezadovoljna ždrijebom. Spomenute ekipe neće zbog nesportskog ponašanja snositi nikakve sankcije, ali se u kuloarima već priča o mogućem načinu spriječavanja takvih postupaka na idućim ED turnirima.

Druga priča govori o ekipi Centra Upravljanja koja je na svoju posljednju utakmicu u skupini došla sa već osiguranim prvim mjestom u grupi "D". Zlobnici su najavljivali kako će Projektni ured od Centra upravljanja dobiti na poklon tri boda, prvenstveno zbog navodno velikog prijateljstva među spomenutim ekipama, ali i zbog mogućeg nedostatka motiva kod momčadi koja je ranije osigurala svoj prolaz u četvrtfinale. Međutim, iako su do pred sami kraj utakmice gubili, uspjeli su postići izjednačujući zgoditak, ostati neporaženi i zlobnicima začepiti usta. Projektni ured je tako ispao iz daljnjeg natjecanja, a kao drugoplasirani iz skupine "D" u četvrtfinale ide Elektroprijenos.  

 

 

Odigrane utakmice po grupama                                         (16.04.2005.)

 

Završeno je natjecanje po grupama. U prvom dijelu takmičenja smo vidjeli mnoštvo zanimljivih susreta. Neke ekipe su zadržale ugled koji su stekli proteklih godina, neke su potpuno podbacile, a pojavile su se i neke nove snage. Na redu je četvrtfinale.

Mnogi se slažu da je to prijelomni trenutak, da su to najstresnije utakmice. Pobjednici ulaze među četiri velika, a poraženi će se osjećati kao da nisu napravili ništa. Možda će stoga to biti i najzanimljivije utakmice. Neće ništa značiti kako je tko igrao do sada, koliko je golova postigao i s kojom lakoćom je preskočio prve prepreke. U natjecanju na ispadanje, kakvo nas sada očekuje, vladaju druge zakonitosti i od presudnog značaja će osim nogometnog umijeća biti i psihičko stanje momčadi.

  

 

[ natrag ]